Головна » 2016 » Листопад » 30 » гендерна рівність
11:13
гендерна рівність

Гендер – це цікаво!

Ми всі дедалі частіше чуємо і використовуємо слово "ґендер". Часто думають, що це поняття торкається виключно тільки захисту прав жінок. Проте це не так. У нашій країні прийнято Закон про рівні права та можливості жінок і чоловіків. Життя  показує , що  якщо  між   чоловіком  та  жінкою є  взаєморозуміння, взаємоповага, немає  принижень  та  зверхності, тоді  ми  бачимо  прекрасну  родину, чудових  батьків.

Правильна взаємодія чоловіка й жінки  гармонізує внутрішній простір кожного з них, простір їхньої родини, і, зрештою, суспільства, а також  робить їх  рівними у  своїх  прагненнях, можливостях, уподобаннях.

Отже,  ґендер – це те, що стосується нас всіх, бо всі ми є людьми, і, як все живе в природі, поділяємося на дві статі. Чим же ґендер відрізняється від статі? Чому вважається, що поняття "ґендер" є ключовим у поступі будь-якої країни до демократії і щасливого, заможного життя? Саме над цим  роздумували і саме це  аналізували учні 9 класу Благодатненської ЗОШ І-ІІІ ступенів під час проведення заняття «Гендер-це цікаво!»

Учні мали змогу через інтерактивну вправу «Стать чи гендер?»  визначити  традиційно «жіночі», та  традиційно   «чоловічі»   риси  особистості . Чи можуть чоловіки мати характеристики і якості, що традиційно пов’язуються із жіночими (та навпаки). Дійшли висновку, що   чоловіки  бувають  мужніми  і  турботливими, а жінки  ніжними й енергійними. У цьому  немає  нічого  поганого. Поєднання  в  одній  людині  традиційно  чоловічих і жіночих  рис  робить  її  повноцінною, дієздатною  особою, яка  обирає  стиль  поведінки залежно  від  конкретної  ситуації, а не  обмежується  тим , що відведено  її статі. А під час вправи «Гендерні ролі та стереотипи»  ознайомитися з  поняттям  «гендерні ролі», «гендерні стереотипи»,  спробували   визначити   разом   загальну позицію щодо таких тверджень :

-Дівчині не так важливо мати вищу освіту, як хлопцеві;

-Хлопець, який любить готувати, недостатньо мужній;

- Жінці не місце за кермом автомобіля;

-Хлопці повинні бути енергійними і мужніми, а дівчата — скромними і добрими;

 - Виховання дітей — тільки жіноча робота.

Учасники заняття переконалися  у необхідності будувати між жінками та чоловіками ґендерно - чуйні взаємини,  що права і можливості чоловіків та жінок повинні бути рівними. А також усвідомили, що коли йдеться мова про гендер, то це не обмеження прав жінок  або чоловіків, а створення можливості для самореалізації і жінки і чоловіка. Чоловіки та жінки, безумовно, різні,  але вони - рівні. Вони рівні в правах бути такими, якими вони є. Вони рівні в праві мати те, що вони хочуть. Вони рівні в праві мріяти і здійснювати свої мрії. Кожен   з  нас  має  свої  уподобання ,  здібності,  прагнення, але  і кожен  із  нас  має  рівні  права   і  можливості  для  лікування, навчання,  здобуття  професії  та отримування   цікавої  високооплачуваної   роботи. Все  має  залежати  від  нашої  наполегливості  у  прагненні  до  успіху, а  не  від  того,   якої  ми  статі – жіночої  та  чоловічої.

                                                                                            Педагог-організатор  Волкова В.В

Категорія: виховуємо патріотів | Переглядів: 210 | Додав: Alex_Holden | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar